Η Kαλλιέργεια της Ελιάς


Η καλλιέργεια της ελιάς είναι από τις πλέον σημαντικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα στο Νομό καταλαμβάνοντας έκταση της τάξης των 120.000 στρεμμάτων, η οποία είναι στο σύνολο της καλλιέργεια ελιάς για ελαιοποίηση.
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ελιάς εκτείνονται σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι σχεδόν στο σύνολό της ξηρική. Οι κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η Ντόπια Μεσόκαρπη και η Λιανοληά Κερκύρας (για ελαιόλαδο) ενώ σε μικρές εκτάσεις καλλιεργείται και η τοπική ποικιλία Μπολιάνα (για βρώσιμη ελιά).


Στο Νομό Θεσπρωτίας λειτουργούν 26 ελαιοτριβεία (τα περισσότερα από τα όποια στην περιοχή Συβότων – Πέρδικας), μια επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας επιτραπέζιας ελιάς (στη Φασκομηλιά του δήμου Συβότων) και ένα τυποποίητηριο ελαιολάδου μικρής δυναμικότητας. Στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις αυτές είναι ιδιωτικές και μεταποιούν/επεξεργάζονται την παραγωγή των μελών της ΟΕΦ, εκτός μικρών ποσοτήτων βρώσιμης ελιάς που αξιοποιείται με χωρική επεξεργασία. Από τα 26 ελαιοτριβεία τα 4 είναι κλασικού τύπου, «πιεστήρια» και τα 22 είναι φυγοκεντρικά.

Η λειτουργία τους ξεκινά κάθε χρόνο τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και κλείνουν με την ολοκλήρωση της συγκομιδής. Ο μήνας ολοκλήρωσης των εργασιών διαφέρει ανάλογα με το έτος και τις ποικιλίες ελιάς στη γύρω περιοχή. Έτσι στην περιοχή Παραμυθιάς και Φιλιατών που κυριαρχούν πρώιμες-μεσοπρώιμες ποικιλίες, τα ελαιοτριβεία κλείνουν συνήθως τον Φεβρουάριο, ενώ στην παραλιακή ζώνη που κυριαρχούν όψιμες ποικιλίες, κλείνουν από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο.

Η διάθεση του ελαιολάδου στην τοπική αγορά γίνεται απευθείας από τους παραγωγούς και οι μεγαλύτερες ποσότητες προωθούνται στην Ιταλία μέσω χονδρεμπορικών επιχειρήσεων άλλων περιοχών.

ΕΑΣ Θεσπρωτίας

Πρόγραμμα ΟΕΦ

Επισκέπτες: 204450
Έχουμε 6 επισκέπτες σε σύνδεση

Newsflash!

OΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής και της οικονομικής κρίσης στον αγροτικό χώρο και τους συνεταιρισμούς

(Άρθρο του Γενικού Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας Βασίλη Παρόλα*)

Συνδικάτο

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML

Πρόγραμμα Ε.Ε – (ΕΚ) 867/08

E.U.

«Πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ε.Ε – καν.(ΕΚ) 867/08 – Δράση Εii-1 του εγκεκριμένου προγράμματος με την αριθ. 286827/31.03.09 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»